Artikler
Tips til kjøp av gitarforsterker

Det vrimler av gitarforsterkere på markedet. Og det er mange forskjellige merker og typer å velge mellom. Fort gjort å bli varm og svett inni gitarbutikken. Selgeren er hyggelig, men du mistenker at han ønsker å dra flest mulig 1000-lapper ut av lommeboka di. Du skulle ønske du kunne mer om gitarforsterkere. Vel, her er en kjapp liten guide!
I denne artikkelen skal vi se på typer av gitarforsterkere og hvilke forsterkere som kan være bra for nybegynnere. Eller som bare er gode forsterkere til en overkommelig pris.
Først, hvorfor trenger vi en gitarforsterker?
Jo, selvsagt, for å forsterke lyden fra en elektrisk gitar. Vanlige kassegitarer trenger ikke forsterker siden hulrommet i gitaren lager lyden som trengs. Dette hulrommet finnes ikke i en elektrisk gitar, men den har i stedet mikrofoner som fanger opp vibrasjonene fra strengene og gjør dem om til elektriske signaler. Disse signalene går ut av gitaren, videre gjennom gitarkabelen og til en gitarforsterker. Her forsterkes lyden før den kommer ut av høyttalerne som hørbar lyd.
Her er to vanlige oppsett av en forsterker:
- Forsterker og høyttaler i ett kalles combo
- Forsterker og høyttaler hver for seg, forsterkeren kalles topp, mens høyttalerne er i et kabinett under forsterkeren.
Typer av gitarforsterkere:
- Rørforsterker: Dette var den første type gitarforsterkere som ble laget og de tar i bruk radiorør for å forsterke lyden. Fortsatt veldig populær blant gitarister på grunn av sin "varme" lyd. Bakdelen er at de er dyre og trengs ofte vedlikehold.
- Transistorforsterker: Kom på markedet rundt 1970 og var billigere, lettere og med mindre støy. Men dette gikk på bekostning av lyden som i starten var platt og litt "umusikalsk". Lyden har derimot blitt bedre og bedre med tiden.
- Digital modeling forsterker: Bruker mikroprosessorer som man har i datamaskiner. De første digitale forsterkerne kom på slutten av 1990-tallet og fikk blandet mottakelse. De siste årene har disse forsterkerne utviklet seg veldig og klarer å simulere både rør- og transistorforsterkere godt. I én digital forsterker er det forhåndsprogrammert etterligning av flere kjente gitarforsterker.
Tips til kjøp:
- Fender Mustang I eller II: Digital modeling forsterker. Pris mellom kr 1100-1700.
- Roland Cube 40 gx: Transistorforsterker. Pris mellom kr 1800-2000.
- Orange Crush 35RT: Transistorforsterker. Pris mellom kr 2800-3000.
- Baruga BC15: Rørforsterker. Pris mellom kr 1100-1200.
- Line 6 Spider IV: Digital modeling forsterker. Pris mellom kr 1000-5000.
- Vox Valvetronix VT40+: Digital modeling forsterker. Pris mellom kr 2300-2500.
- Fender Blues Junior III: Rørforsterker. Pris mellom kr 5500-6000.
Da er det bare å løpe å kjøpe. Sjekk med den hyggelige betjeningen i musikkbutikken eller sjekk ut online nettbutikker. Lykke til!
Trenger du også gitar? Sjekk ut noen tips til kjøp av gitar.