Artikler


Hvordan virker pianoet?

Hvordan virker pianoet?

Pianoet er et spennende instrument. Fine melodier og stykker kan spilles på det. Men hvordan virker et piano? Hvorfor blir det lyd bare fordi vi trykker ned en tangent? Svaret finner vi inni pianoet.


Når vi åpner opp pianoet er det en ny verden som åpner seg. Her finner vi strenger, skruer, hammere, dempere og annen mekanikk.

Når du trykker ned en tangent på pianoet får det en liten hammer på innsiden av pianoet til å treffe en streng. Hver tangent er tilknyttet hver sin streng. Når en hammer treffer en streng så vibrerer strengen og lager en tone, f.eks en C. Alle strengene i pianoet er stemt i forskjellige tonehøyder.

I tillegg til hammeren finnes det også en demper i pianoet. Demperen er dekket med et tovet stoff som hindrer strengene fra å klinge når de ikke blir spilt på. Når man spiller på en tangent blir demperen løftet bort fra strengen sånn at den får vibrere og lage lyd. Når man så slipper opp tangenten igjen faller demperen på strengen igjen for å stoppe vibreringen.

På et piano finner man vanligvis to eller tre pedaler som føttene kan bruke. Pedalen til venstre demper lyden. Når vi trykker denne ned, flyttes tangentene litt til siden slik at hammerne treffer bare en streng. Pedalen til høyre løfter dempeputene bort fra strengene slik at tonene kan klinge lenger selv om vi slipper opp tangentene. Pedalen i midten lar f.eks en akkord klinge, mens pianisten spiller videre.

Pianoet består altså av strenger, hammer, mekanikk og tangenter. Alt sammen står eller ligger i en stor trekasse og strengene er spent hardt over en tung jernramme. Det er derfor et piano er så tungt å løfte. Tungt å løfte ja, men det er det verdt når man hører de vakre tonene som kommer ut av det. 
 


2003-2023 Oslo Private Musikkskole AS

Retningslinjer for personvern
Få nyheter på e-post